De juiste waterbed stabilisatie
Bijna iedereen heeft vroeger wel eens op een waterbed gelegen. Bij een tante waar u één keer per jaar op bezoek ging of bij de overbuurman die het iedereen aanraadt. Is een waterbed nou echt zo bijzonder? Veel mensen weten het niet, maar een waterbed is voor iedereen. Zeker nu de prijzen zo scherp zijn dat het onmogelijk is de overstap naar een waterbed níet te overwegen. Een waterbed staat voor kwaliteit, optimale ondersteuning, hygiëne en comfort. De mogelijkheden zijn eindeloos. U kunt bijvoorbeeld kiezen uit 5 verschillende stabilisaties, namelijk 0%, 60%, 80%, 100% of 120% gestabiliseerd. Maar wat is die stabilisatie nou precies?
Het voordeel van het slapen op water is dat het lichaam zo goed mogelijk in het watermatras weg kan zakken. Dit zorgt ervoor dat de zwaardere delen van het lichaam verder in het matras wegzakken, waardoor de druk afneemt. De druk wordt zo goed mogelijk over het watermatras verdeeld. Het voordeel hiervan is dat uw lichaam beter wordt ondersteund, u minder draait in uw slaap en uitgerust wakker wordt. Maar alleen een matras vullen met water is voor veel mensen niet voldoende. Veel van onze klanten willen de beste ondersteuning hebben, niet te veel nabewegen, maar wel het echte waterbed gevoel behouden. Speciaal daarvoor is de stabilisatie ontwikkeld. De stabilisatie zorgt ervoor dat er minder nabeweging in het watermatras plaatsvindt, nadat u in bed stapt of zich omdraait. Hoe hoger de stabilisatie, hoe minder nabeweging. Omdat wij 5 verschillende stabilisatieniveaus produceren, is er voor iedereen de juiste stabilisatie.
Er zijn meerdere mogelijkheden om verschillende stabilisatieniveaus te creëren. Wij maken gebruik van speciaal ontwikkelde fibermatten. Tijdens het vullen van het watermatras worden de fibermatten volgezogen met water. Een volgezogen fibermat zorgt voor demping van de beweging in het watermatras. Hoe meer fibermatten er in het watermatras zitten verwerkt, hoe hoger de stabilisatie en hoe minder de nabeweging. De fibermatten zitten verwerkt over de gehele lengte en breedte van het watermatras, zodat u op alle plaatsen de juiste ondersteuning krijgt. De fibermatten zitten met versterkte nylondraden stevig verankerd aan de bodem van het watermatras. Deze draden lopen evenredig door de fibermatten heen en zorgen ervoor dat de stabilisatie altijd op zijn plaats blijft zitten. Daarnaast worden de matten gescheiden door drijvers, zodat de fibermatten vrij kunnen ‘zweven’ door het watermatras, ongeacht de stabilisatie of de persoon die er op slaapt.
Hoe kiest u nu de juiste stabilisatie? Dit heeft vooral te maken met uw persoonlijke voorkeur, maar ook met uw huidige slaapsituatie, gewicht of eventuele fysieke klachten.
Ten eerste: uw persoonlijk voorkeur
Hoe lang wilt u nabewegen op het waterbed? Hieronder vindt u een overzicht van de verschillen in stabilisatie:
- Geen 0%: 4-8 seconden deining na bewegen of omdraaien
- Licht 60%: 2-4 seconden deining na bewegen of omdraaien
- Middel 80%: 1-2 seconden deining na bewegen of omdraaien
- Zwaar 100% + Lendensteun: 0-1 seconden
- Extra zwaar 120% + Lendensteun: 0 seconden
Zoals u kunt zien hebben de twee zwaarste stabilisaties een lendensteun. Hier komen we later op terug. Wilt u lekker veel golven in uw bed, kies dan voor ‘geen stabilisatie’, ook wel een ‘Freeflow’ genoemd. Geeft dit teveel beweging, neem dan een 60% gestabiliseerd bed.
Ten tweede: uw huidige slaapsituatie
Als u voor het eerst overstapt of gaat slapen op een waterbed, dan raden wij aan om minimaal een 80% stabilisatie te nemen. De overstap van een gewoon bed, zonder nabeweging, naar een waterbed is daarmee minder groot.
Ten derde: uw lichaam, gewicht of eventuele fysieke klachten
Hier zullen wij ook meer uitleg geven over de lendensteun. De lendensteun is namelijk een extra ondersteuning die verwerkt zit in het midden van het watermatras, ter hoogte van de lenden/heupen. De heupen zijn het zwaarste gedeelte van het lichaam en in veel gevallen kan het geen kwaad om hier een beetje extra ondersteuning te krijgen. De lendensteun zorgt ervoor dat uw heupen wat minder ver in het watermatras kunnen wegzakken. Wanneer u kampt met rug-, schouder- en/of nekklachten of u bent wat meer op gewicht, dan is het prettig om bijvoorbeeld de 100% stabilisatie te nemen. De lendensteun zorgt voor een meer stabiele lighouding, wat de kans op rugklachten en dergelijke minimaliseert. Vanwege de lichte deining behoudt u wel het echte waterbedgevoel.
Wanneer u helemaal geen beweging in het waterbed wilt hebben, of vanwege fysieke problemen veel moeite hebt om in of uit het bed te komen, of met zwaar overgewicht kampt, dan kunt u het beste kiezen voor de 120% stabilisatie.
Veel mensen twijfelen over de keuze voor een zwaardere stabilisatie. Ze zijn bang dat het waterbed te hard wordt en ze daardoor niet meer het gevoel hebben op een waterbed te liggen. Heel simpel gezegd, daar is niets van waar. U blijft altijd voelen dat u op een waterbed ligt, ongeacht de stabilisatie. Want de hardheid van het watermatras wordt bepaald door de hoeveelheid water in het matras. Hoe meer water, hoe ‘harder’ het matras. Hebt u het gevoel dat uw lichaam niet genoeg in het watermatras wegzakt, dan haalt u er een paar liter water uit. Zakt uw lichaam te ver weg, dan vult u simpelweg een paar liter water bij. Zo kunt u helemaal zelf uw ideale (water)bed bepalen. Wie wilt dat nou niet?!
Nog even een tip voor de mensen die zelf hun nieuwe waterbed gaan installeren: de stabilisatie heeft even tijd nodig voordat deze helemaal optimaal is. De watermatrassen worden namelijk vacuüm verpakt en bezorgd. De fibermatten die voor de stabilisatie zorgen zijn daardoor eerst helemaal plat gedrukt en moeten zich nog volzuigen met water. Ze kunnen tot 5 keer in volume toenemen. Dus maakt u zich geen zorgen en ga er gewoon lekker op slapen. Hoe meer u er gebruik van maakt, hoe eerder de stabilisatie tot zijn recht komt. Wij wensen u alvast heel veel slaapplezier!